Negative tanker og effekten

Negative tanker - du er hvad du tænker


Forskere mener at vi tænker op imod 60.000 tanker om dagen – det er rigtig mange tanker. Hvad der er endnu mere skræmmende er, at man siger at op imod 80% af dine tanker, har du allerede tænkt før, og at op imod 80% af alle dine tanker er negative.


Hvis vi skal skabe forandringer i vores liv, så er vi også nødt til at kigge på vores tankemønstre – hvad betyder det for vores liv og velbefindende at tænke alle disse negative tanker? Og hvilken forskel vil det gøre, hvis vi skifter negative tanker ud med positive tanker?


Positiv tanker og positive forandring har det med at brede sig som ringe i vandet, men det gør negative tanker også – så når vi ændre vores tanker, så ændrer vi også vores følelser.


Alt starter med en TANKE, som giver en FØLELSE og som så fører til en ADFÆRD


Et eksempel kan være: Du kender sikkert det, at du vælter en kop kaffe eller lignende – egentlig en ting der ikke bør have den store indflydelse på din dag, MEN om det er en ”god” dag eller en ”dårlig” dag vil påvirke reaktionsmønsteret (adfærd). Vi er meget mere i balance på en ”god” dag, og der skal meget mere til at vælte læsset end en kop kaffe på gulvet.


Så når vi arbejder med hypnose, hvad enten det er klient terapi eller selvhypnose, så arbejder vi altid hen imod at skabe positive forandringer – det betyder at vi IKKE lægger energien i ”sådan som det har været indtil nu”, for det er jo sådan det var, og det var ikke perfekt. Vi lægger energien i ”hvordan vil jeg/du gerne have det i stedet for”, for der kan du skabe forandringerne – der kan vi skabe noget større og noget dybere. Her kan du især blive opmærksom på dine tanker:


  • Hvilke tanker tænker du?
  • Hvad sker der i den indre dioalog?
  • Tænker du positivt eller negativt?
  • Ligger dine tanker i fremtiden, som du ikke kender til endnu?
  • Er tankerne i den fortid som du ikke kan ændre?


Ingen kan ændre på historikken, men ved at bruge dine ressourcer og styrke dem, så er der i enhver oplevelse og erindring en positiv ressource og styrke. Så når vi er opmærksomme på vores tanker, kan vi ved at arbejde med vores ressourcer også ændre følelserne omkring det oplevede. Ofte vil det også ændre på hele oplevelsen af historien.


»Sindet er sit eget sted og kan i sig selv gøre en himmel ud af helvede og et helvede ud af himlen.«  John Milton


Du har altid et valg – du kan vælge positivt eller negativt


Mit liv er godt eller dårligt – ingen tænker sådan eller er der nogen der tænker sådan?


Vi er hvad vi spiser, men vi er bestemt også hvad vi tænker – og tanker gør noget ved vores sind og krop, hvad enten de er positive eller negative tanker – det hele kan i grove træk skæres ned til 2 hormoner:


  • Cortisol
  • Dopamin


Hvad sker der når vi tænker negativt?

Negative tanker trigger en lille smule cortisol ind i dit nervesystem og dine blodbaner. Cortisol er et stress hormon, som forbereder din krop på ”fight and flight” – udskillelse af cortisol kan alene aktiveres af dine tanker. Du kan læse om nervesystemet og reptil hjernen HER


Når cortisol udskilles til vores nervesystem og blodbaner, så får vi en anden oplevelse end hvis dopamin udskilles. Cortisol har evnen til at lukke nogle af vores højere kognitive evner ned; nemlig den præfrontale cortex, som er den forreste del af pandelappen. Denne del af hjernen står for problemløsning, beslutningstagen, tilpasning af social adfærd, logisk tænkning, empati, tilgivelse, medfølelse mv – den del af hjernen lukker ganske enkelt ned, fordi vi skal omdirigere vores ressourcer til den mere primitive del af hjernen, nemlig ”reptil hjernen” eller ”fight and flight” – tilstanden for OVERLEVELSE. Du kan udløse cortisol alene ved dine tanker, hvor vildt er det?


Hvad sker der når vi tænker positivt?

Positiv tænkning udløser også et hormon, nemlig dopamin, som er helt modsat cortisol. Dopamin giver følelsen af fred og tilfredshed, og det har ligesom cortisol også en effekt på hjernen – det er hjernens lykkemiddel


Dopamin aktiverer de områder i hjerne, som cortisol bremser dvs. problemløsning, beslutningstagen, tilpasning af social adfærd, logisk tænkning, empati, tilgivelse, medfølelse mv – alt det kan du aktivere ved bare at have positive tanker.


    Er dit glas halvt fyldt eller halvt tomt?