Når alderen gør ondt

Når alderen gør ondt


Der lyder forsigtige trin på trappen og jeg kan høre det tunge åndedræt. En gang imellem er der et kort ophold i trinene, hvorefter de fortsætter deres beslutsomme opstigen til første sal. Jeg går ud og tager imod dagens første klient, som møder mig med en smil, og med en kommentar om, at motion aldrig har været til nogen skade, og at det er dét der holder ham ung. Det var sådan jeg mødte Carl for et halvt års tid siden - en nydelig herre på 92 år, der på trods af sin høje alder er yderst velfungerende, rask og rørig men.....


Ellen mødte jeg i hendes eget hjem. Det var en regnfuld oktober formiddag, hvor vi havde aftalt at jeg skulle komme forbi. Hun er en enlig dame på 76 år, der har været igennem et længere sygdomsforløb. Hun er en kvinde der ikke har så meget social kontakt til andre, men hun har sin elskede kat på 8 år, som betyder alt for hende. Et par måneder forinden var en ukendt og skræmmende følelse langsomt begyndte at snige sin ind i hendes liv og dagligdag. Til at starte med skubbede hun det væk og tænke ved sig selv, at hun nok bare var træt, men en morgen da hun vågnede var det en realitet og en ny virkelighed - hun var blevet bange for katten...hendes bedste ven igennem 8 år.......hendes hjerte bristede og sorgen var stor....at være så tæt på den der betød allermest for hende, og samtidig at være så langt væk.....hendes liv brød sammen......


Jeg har arbejdet med hypnose, hypnoterapi og coaching i en del år efterhånden, og jeg har klienter i alle aldre. Dengang jeg begyndte at arbejde med klienter og med disse fantastiske værktøjer og positive resultater, tænke jeg ikke så meget over det med alderen. De fleste af dem der kom i klinikken, var i alderen 12-60 år, men indenfor det sidste års tid har jeg oplevet en tilgang af aldersklassen 70 år og opefter. Carl på 92 er den ældste til dato, men sikkert ikke den sidste på den alder.


Det er mennesker der allerede har haft et langt liv, og for nogen af dem er de på vej ind i livets opløb, uanset om de er bevidste om det eller ej. Det eneste der er helt sikkert her i livet – en dag skal vi afsted, men hvor klar er vi til denne sidste rejse, og hvad er det for nogle spørgsmål og bekymringer der begynder at tage plads i tankerne når alderen presser sig på.


De følelser jeg oplever hos de ældre, er for så vidt de samme som hos de yngre, men de udløsende tanker er nogen andre.


 • Har jeg gjort det godt nok?
 • Hvad sker der når jeg dør?
 • Tør jeg overhovedet at dø?
 • Tør jeg overhovedet at leve?
 • Frustration over aldersrelateret nedsat hukommelse
 • Nedsat syn og hørelse - kan medføre usikkerhed og evt. angst
 • Nedsat balance - kan medføre usikkerhed og evt. angst
 • Svært ved at følge med i samtaler, fordi det går hurtigt og sproget har ændret sig
 • Depression
 • Søvnløshed
 • Hænger fast i fortiden og alt det de kunne dengang, og som de ikke kan nu i samme grad
 • Fortiden banker på - tanker, traumer mv.
 • Masser af tid til at tænke og skabe begrænsninger på grund af indre dialog og formodninger
 • Tanker om forkerte beslutninger igennem livet – jeg kunne have gjort det anderledes


Dette er bare nogen af de problemstillinger jeg oplever. Nogen af dem ses selvfølgelig også hos de yngre klienter, men knapt i samme omfang.

Det er vigtigt at vide, at vores ubevidste sind altid har en positiv intension:


 • Det passer på os eller
 • Sørger for tilfredsstillelse


Det kan godt være at resultatet eller adfærden er negativ, men intensionen er altid positiv.


Det ubevidste sinds intension er også positiv i alle ovennævnte eksempler – både hvad angår eksemplerne og problemstillingerne. Heldigvis kan der skabes positive forandringer og det er aldrig for sent at få det bedre.


For at vende tilbage til Carl, så var han begyndende depressiv og var begyndt at tænke sort/hvidt og negativt. Han kunne ikke længere det samme som kan kunne for 30 år siden, og det gav anledning til frustration. Han huskede heller ikke så godt mere, og han følte, at verden kørte hen over ham, og at han ikke slog til – hverken hjemme, overfor børn og børnebørn. Hans session bestod af en kombination af coaching og hypnose – han fandt værktøjer til at gøre dagligdagen nemmere og mere positiv, og ikke mindst så fandt han en accept af det de ting, som alderen bragte med sig. Faktisk begyndte han at glæde sig over sit gode helbred og at han var så frisk og rørig. Han havde slet ikke tænkt over, at han egentlig havde flere ting at være glad over end ked af. Han gik glad ud af klinikken og ringede til mig 14 dage senere. Livet var igen fantastisk og endda endnu bedre. Han glædede sig hver morgen  over at kunne stå op og gå sin daglige morgentur, hvor han nu lagde mærke til de positive ting.


Hvad angik Ellen, så var udløseren en noget anden. Hun havde igennem livet mistet mange kære, og ikke mindst alle sine søskende. Hver gang hun mistede en af sine kære gjorde det ondt – hun blev såret og blev efterladt med en følelse af svigt og afmagt. Da sindet begyndte at skabe angsten for hendes elskede kat, var det for at passe på hende – hvis hun ikke længere var knyttet til katten, ville hun ikke blive såret, hvis den gik bort før hende. Vores ubevidste sind er der jo vores bedste ven, så det var ”naturligt” at det ville beskytte hende.

Da jeg spurgte hende, hvad hun ville have i stedet for angsten, svarede hun: "ro, glæde, styrke og livslyst" . . .- og det fik hun.


Hypnoterapi, hypnose og coaching er for alle – alle der har brug for forandringer i deres liv – alle der har brug for at blive den stærkeste udgave af sig selv.


Kære Carl og Ellen, tusind tak fordi jeg måtte dele jeres historier, som forhåbentlig kan være til glæde og inspiration for andre – gamle som unge.